Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Husbils- husvagnsbatterier

Snabbfärja

2020-10-05
» Läs mer

Blue Evolution

2020-08-11
» Läs mer

Semesterroulette

2020-07-01
» Läs mer

Husbils- husvagnsbatterier

2017-04-23

 

bilbatteri

Husbilens batterityp

Som husbilsägare (och även husvagnsägare) kan du stöta på olika typer av batterier. Dels startbatterier och dels AGM-batterier samt Gel-batterier. Startbatterier är till för att skapa hög ström under kort tid vilket behövs vid motorstart. AGM- och Gel-batterier är så kallade bodelsbatterier. Ekonomi och användning avgör vilken typ av batteri du väljer till din husbil/husvagn

Batteriladdaren är avgörande för batteriets livslängd

Du ska bara använda moderna flerstegsladdare. Dessa laddar nämligen efter batteriets aktuella status. Laddaren behöver ge rätt spänning. Så skaffa en elektronisk laddare med avkänning. Hur mycket du utnyttjar batteriet och antalet cykler avgör sedan livslängden på ditt batteri.

Batteri och vinterförvaring

Ett urladdat batteri fryser vid minus sju grader Celsius medan ett fulladdat batteri fryser först vid minus 67 grader Celsius. Så rekommendationen är att ha batteriet fulladdat, men du behöver inte ta in det inomhus. Ett batteri självurladdas faktiskt snabbare vid varmare temperatur. Koppla bort allt som förbrukar ström på husbilen när den inte används och underhållsladda sedan batteriet var 6-8 vecka, i ca tre dagar.

Så fungerar batteriet

Ett batteri lagrar energi, det skapar inte energi. Ett batteri som inte laddas och fylls på med ny ström regelbundet slutar så småningom att fungera.

Spänningen i batteriet

Ett fulladdat 12-voltsbatteri har en sammanlagd spänning på 12,72 Volt vilket innebär att varje fulladdad cell är 2,12 volt, 12-voltsbatteriet har 6 st celler x 2,12 V. Ett 6-voltsbatteri med tre celler har en spänning på 6,36 V.

Om ett 12-voltsbatteri har en laddningsgrad på under 12,4 Volt måste det laddas.

Olika typer av batterier

Ett syrabatteri måste vara stående medan ett AGM- eller Gel-batteri klarar av att vändas. AGM- och Gel-batterier är också mer stöttåliga, vilket är fördelaktigt när man kör på på ojämna vägar. Om du inte väljer att köpa ett AGM- eller Gel-batteri som bodelsbatteri utan istället väljer ett syrabatteri så är rekommendationen att att välja ett fritids/marinbatteri som bodelsbatteri. Ett fritids/marinbatteri klarar av att generera ström under mycket längre tid och klarar också av urladdningar bättre än vad ett startbatteri gör.

Därför är det viktigt med laddning

När batteriet laddas ur övergår blyet och blyoxiden som tidigare fanns på blyplattorna till blysulfat. Blysulfatet bildar också vatten som späder ut svavelsyran. Att det bildas blysulfat är en helt naturlig del av processen i ett batteri. Vid en uppladdning av batteriet återskapas nämligen blysulfatet till bly, blyoxid och svavelsyra.

Om batteriet får stå urladdat under en för lång tid växer kristallerna av blysulfat så mycket att det kan inträffa en sulfatering. Vid en sulfatering förstörs batteriet helt och hållet eftersom det inte går att återskapa så stora kristaller till bly, blyoxid och svavelsyra. Det är vid en sulfatering som batteriet rostar.

Spara husbilsbatteri

– Satsa på AGM- eller Gel-batterier om du ska köra på vägar som är ojämna.

– LED-belysning: Ett enkelt sätt att dra ned på elförbrukningen är att byta de traditionella lamporna inne i vagnen/bilen till energisnål LED-belysning. LED drar en tiondel strömeffekt jämfört med halogenlampor och de finns i en mängd olika storlekar och former med allt mellan 5 och 15 dioder. Lumen 80 – 160 beroende på modell. 

– Byt ut det befintliga 75 Ah-batteriet till ett på 105 Ah. Ett annat alternativ är att parallellkoppla två batterier. Då bör man använda två batterier med samma styrka och av samma sort. Blanda aldrig syrabatteri med GEL-batteri

– Plocka inte bort batteriet under vintern utan ladda det var 6-8 vecka i ca 3 dagar.

– Ladda förbrukningsbatteriet under färd och eliminera spänningsfall. Ha ett inbyggt relä som förhindrar att startbatteriet laddas ur.

 

Källa: Husbilar Pukavik