Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Roberts glänsande Airstreamer

Snabbfärja

2020-10-05
» Läs mer

Blue Evolution

2020-08-11
» Läs mer

Semesterroulette

2020-07-01
» Läs mer

Roberts glänsande Airstreamer

2016-06-28

Robert med familj visade upp en häftig Airstreamer från 1951 på Hus på Hjul i Norrköping

Robert till vänster

- Det är en 51:a Airstreamer och den är byggd av återanvända flygplansplansplåtar från andra världskriget, de Airstreamer som är byggda före 1966 är byggda av flygplansplåtar, berättar Robert.

- Airstreamern vägde ung 2 ton i original, då fanns det badrum med riktigt porslin, badkar, handfat och toalett, toaletten står nu i rabatten hemma i Eskilstuna. Vagnen är nedbantad till 1450 kg, bantningen görs för att man skall få lov att dra den efter bilen. I original hade vagnen, kök och toalett någon soffgrupp fanns inte. Vi har gjort om diskbänk och ugn och satt in ett kylskåp med kompressor så det går att köra på 12 volt, säger Robert.

- Airstreamern hittade vi i Borås, för ungefär ett år sedan, vi hade sett den utannonserad tidigare, men då var den inte inreggad, men det var den nu, så då slog vi till. 

- Utanpå har vi inte gjort så mycket ännu, planen är att vi skall polera upp vagnen ordentligt, men jag har googlat lite om poleringen, för att försöka hitta genvägar för att få den högblank, det tar ca 300 timmar att polera upp vagnen högblank! I USA gör man så att man klarlackar vagnen och var 10:e år så tar man bort klarlacken och så högglanspolerar man vagnen och därefter lägger man på ny klarlack igen. När man exporterar Airstreamer från USA till Sverige så tar man bort klarlacken, så vagnarna kommer hit rena. Enligt säljaren av den här vagnen så fraktades vagnen hit i en container, oftast så går de uppe på båtarna och därav så blir frakten ganska dyr.

Går det många airstreamer i Sverige?

- Jag vet faktiskt inte, vi kommer ju från Eskilstuna och där finns det en till, men den är jättetung, den är i originalskick med badrum intakt.

Är det första utställningen ni är på?

- Ja. Det var grannen som ”lurade” hit oss, vi brukar mest vara på bilutställningar, så detta är en liten avstickare. Innan vi kom hit så har vi varit 10 dagar i Rättvik o campat.

Är ni nöjda med Hus på Hjulmässan?

- Fantastiskt, vad mycket folk , jag vet inte hur många hundra som har varit här idag. Alla är trevliga och jättenyfikna på hur den ser ut invändigt, det har varit Jättekul!

Text: Lennart Waern  Foto: Bo Larsen

 

husvagnsguiden_airstreamer

 

husvagnsguiden_airtreamer

 

husvagnsguiden_airstreamer_inred