Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Utomlands med husbilen?

Snabbfärja

2020-10-05
» Läs mer

Blue Evolution

2020-08-11
» Läs mer

Semesterroulette

2020-07-01
» Läs mer

Utomlands med husbilen?

2015-10-07

Utlandsresan står snart för dörren, och många med husbil tyngre än 3,5 ton känner viss oro

Efter att det 3:e körkortsdirektivet trädde i kraft 2013-01-19, har EU:s "Körkortshandbok" från 2005 ersatts av ett kommissionsbeslut daterat 18 december 2012.

Lydelsen när det gäller undantagsregeln som gäller för den som har ett "gammalt" B-körkort och en husbil som väger över 3,5 ton har förändrats och förtydligats, även om innebörden är densamma. Så här står det numera:

"Körkortsinnehavare som erhöll ett körkort för kategori B före den 1 juli 1996 är berättigade att köra personbilar med en högsta tillåtna totalvikt som överstiger 3 500 kg under förutsättning att fordonet är registrerat som personbil och inte som lätt lastbil. Denna rättighet gäller tills körkortet upphör att gälla. Om ett nytt körkort utfärdas efter indragning är innehavaren enbart berättigad att köra fordon i kategori B i enlighet med direktiv 91/439/EEG. Vanliga förnyanden av körkortet påverkar inte giltigheten, vilket innebär att ovanstående rättighet inte berörs."

Risken att en enskild polisman "ute på vägen" inte känner till detta beslut finns dock och därför kan det, för den som ska åka utomlands, vara bra att ha med sig ett papper som visar vad som gäller.

Här nedan kan du därför hämta hem beslutet på de 21 språk som för närvarande talas inom unionen. Den aktuella informationen står på sidorna 57 - 59 i den svenska utgåvan, och återfinns på ungefär samma ställe i övriga språkversioner. Det är också lämpligt att skriva ut de två inledande sidorna i respektive dokument.

Mer om "Grandfathers rights" och övergångsregler kan du läsa här

 

Dessa språkversioner av beslutet finns tillgängliga:

Bulgariska

Danska

Engelska

Estniska

Finska

Franska

Italienska

Lettiska

Litauiska

Maltesiska

Nederländska

Polska

Portugisiska

Rumänska

Slovakiska

Slovenska

Spanska

Svenska

Tjeckiska

Tyska

Ungerska

 

Källa: Husvagnsbranschens Riksförbund