Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter

Arctic Glas

« Tillbaka till Norrbotten

Kärleken gnistrar i frosten av det blästrade glas som omsorgsfullt designas och tillverkas av Uta Fransson i Renvallen utanför Arvidsjaur. 

Glasen bär på berättelser som hämtas i naturen – där allt en gång började.

Uta är född i Dresden (då Östtyskland) och har bott i Flensburg nära den danska gränsen. Därifrån gick en av hennes semesterresor norrut för att njuta av den svenska naturen. Han var på fiskeresa i fjällvärlden. Uta och Tord möttes och de delade inte bara kärleken till det lappländska landskapet, de delade också kärleken till varandra. 

Uta Fransson har utvecklat glasblästringen till fulländning och fascineras av glasets likhet med vinterns is och frost. Från början experimenterade hon sig fram genom att för hand karva ut mönstret med en liten skalpell. I dag använder Uta maskiner för att skapa de mönster hon först designat och tagit fram med hjälp av ett dataprogram. 

Att ta fram nya designer är tidskrävande, själva tillverkningsprocessen tar runt en halvtimme per glas. Tillverkningen sker i flera steg där mönstret tas fram i datorn och stenciler av folie fästs på glaset innan själva graveringen sker. Efteråt avlägsnas stencilen och glaset tvättas och efterbehandlas. Allt för bästa hållbarhet och funktion. 

Läs mer här