Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter

Fatmomakke kyrkstad

« Tillbaka till Södra Lappland

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad är en levande kyrkstad mitt i fjällvärlden. Här samlas människor ännu för att fira kyrkhelger, och det har man gjort i hundratals år. Här byggdes ett kapell som nyttjades av samerna i området. På 1820-talet kom de första nybyggarna till dessa trakter. Kyrkplikten och de långa avstånden ledde till att folk behövde övernattningsbostäder vid kyrkan. På kyrkplatsen började en kyrkstad växa upp, där kåtor och timrade stugor stod sida vid sida.

Till en början hade man kyrkhelg två gånger om året; vårhelgen i början av juli och hösthelgen i början av september. Nu gällde det att passa på med dop, bröllop och begravningar. Kyrkstaden drog också till sig handelsmän. Hit kom också lappfogden, doktorn, nomadskoleinspektören, lapptillsyningsmannen, landsfiskalen, kronofjärdingsmannen och jägmästaren.

I en av de gamla kyrkstugorna finns ett kulturum med utställningen ”Att mötas i Fatmomakke” som berättar om kyrkplatsens historia. Länsmansstugan, Lapp-Lisas bönekåta, visningskåtan och kapellet är alla öppna när du kommer som besökare under sommaren. Då kan du följa med på en guidad tur och även fika.

 

Läs mer