Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter

Hymer Husvagn

« Tillbaka till Husvagnar A - Ö

Erwin Hymer, verktygsmakare, som studerat maskinteknik i Spanien hos flygplanstillverkaren Dornier, återvände 1956 till sina föräldrars karosseriverkstad i Bad Waldsee, där allt som rörde sig och kunde dras byggdes, År 1957 fick han i uppdrag att bygga en husvagn och så var "Ur-Troll" född. Detta följdes av ytterligare två modeller, så1957 hade totalt tre husvagnar producerats. Dessa husvagnar orsakade mycket uppmärksamhet och det var många människor som ville ha dylika fordon.


På grund av den stora efterfrågan började Hymer serieproduktion av husvagnar 1958. Under det första året byggdes 167 vagnar, 1963 hade årsproduktionen ökat till över 850 husvagnar. Sporrad av framgången med husvagnarna började Erwin Hymer skissa på idén, om en husvagn som var ”självgående”. Så 1961 designade och byggde han den första husbilen, en "Caravano" på ett Borgward chassi. Tyvärr så var Hymer långt före sin tid och det tillsammans med konkursen av Borgward gick hela projektet i stå.


Eftersom husvagnsmarknaden var blomstrande, fortsatte Hymer att utveckla husvagnsmodeller och presenterade 1966 en husvagn som revolutionerade hela branschen: Eriba-Nova. Det var en vagn över medelklass, utan den typiska pop-topen, och isolerad med frigolit och för första gången med tak- och väggelement tillverkade av GRP (glasfiberarmerad plast), ett material som stått sig väl i årtionden.

 

Läs mer här