Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter

Körkortsregler

Husvagn

Detta gäller för husvagnar från den 19:e januari 2013, med B-behörighet:

1) Dra ett släp med totalvikten 750 kg, även om summan av fordonens totalvikt skulle överstiga 3,5 ton.

2) Dra ett släp vars bruttovikt (nuvarande vikt/vikt vid vägningstillfälle) inte överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt, samt under förutsättningen att den sammanlagda summan av totalvikterna ej överstiger 3,5 ton.

3) Dra ett släp vars bruttovikt (nuvarande vikt/vikt vid vägningstillfälle) inte överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt, även om summan av totalvikterna överstiger 3,5 ton men inte överstiger 4,25 ton. I detta fall krävs, endast, ett kompletterande körprov för utökad B-behörighet (kod 96). Kostnaden för körprovet är ungefär på samma nivå som vid uppkörning för BE-behörighet.

Dessa regler gäller för husvagnar idag, med BE-behörighet:

1) Dra ett släp med totalvikten 750 kg, även om summan av fordonens totalvikt skulle överstiga 3,5 ton.

2) Dra ett släp vars bruttovikt (nuvarande vikt/vikt vid vägningstillfälle) inte överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt.

3) Personbil med en totalvikt av högst 3,5 ton (lätt lastbil) även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt, enligt regler från punkt 2.

 

Husbil

Dessa regler gäller för husbilar från den 19:e januari 2013:

1) Har du tagit ditt B-körkort före den 1 juli 1996, och inte blivit av med körkortet vid exempelvis en fortkörning, får du köra husbilar upp till 12 ton. Dessa svenska regler gäller i hela EU på svensk-registrerade fordon. Ladda gärna ner texten med reglerna som PDF-fil i ett eller flera språk längst ner på denna sida. Reglerna finns, som sagt, på flera språk och ska visas för polisen i det land man befinner sig. OBS! Vi på Campagon har hört om personer som blivit bötfällda trots lappen med reglerna... Om denna punkt inte stämmer in på dig gäller punkt 2. 

2) En husbil med en totalvikt på max 3,5 ton får du idag köra på vanlig B-behörighet, både i Sverige och övriga Europa.

3) Vid C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton) får du köra samtliga husbilar i Sverige/Europa.

4) Gällande hastighetsbegränsningar i Sverige är det vägskylten som gäller för husbilar registrerade som Personbil Klass II. I andra länder ska man respektera de lokala lagarna och följa skyltar för tung trafik. Det kostar exempelvis lastbilstaxa på motorvägarna i en del länder, t.ex. i Österrike.  

5) Vid komplettering till den nya behörigheten C1 får du tillåtelse i Sverige och övriga Europa att köra tung lastbil med en totalvikt av högst 7 500 kg och personbil klass 2 (husbil) med en totalvikt över 3 500 kg men inte över 7 500 kg. Till ett sådant fordon får kopplas en släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg.

Förklaring C1:

C1 är ett husbilskörkort som tagits fram som en enklare variant jämfört med dagens C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton). C1 har utvecklats tack vare den kraftigt ökade husbilsmarknaden i Europa.