Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter

Lanthandelsmuseum

« Tillbaka till Södra Lappland

Asplunda lanthandels-museum

På gården Asplunda i Tallsjö by drevs en speceri- och diversehandel från 1895 fram till tidigt 1950-tal. Till handelsboden kom traktens bönder och skogsarbetare för att bland annat köpa amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker. Förutom dessa basvaror fanns även ett mera flärdfullt utbud av till exempel vin, sidendukar och tapeter.

Det första handlarparet OA och Eva Edman och deras fem barn bodde på handelsbodens övervåning. Där levde de ett kultiverat och modernt liv mitt i skogsbygden. Lägenheten möblerades med eleganta möbler, tapeter och textilier efter den tidens senaste mode. Här fanns skönlitteratur, tidskrifter, veckotidningar och inte mindre än tre dagstidningar. Bland alla intressen fanns också musik, jakt, fiske, vävning, broderi och trädgårdsodling.

År 2003 öppnades Asplunda åter för allmänheten - nu som ett levande museum, med handelsbod, lager, kontor och bostad. Allt är bevarat och återställt som det en gång var, och en guidad visning genom Asplunda lanthandel är en fascinerande vandring genom en annan tid.

Läs mer