Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
9 av 10 erkänner trafikslarv

Elmia 2022

2021-06-07
» Läs mer

Locka danskar till Sverige

2021-05-12
» Läs mer

Forsbergs och Elmia 2021

2021-05-03
» Läs mer

9 av 10 erkänner trafikslarv

2015-03-10

Vi pratar i telefon, vi kör för fort och vi missar att kolla döda vinkeln

Det är de tre vanligaste missarna som vi gör i trafiken enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Drygt 9 av 10 svenskar erkänner trafikslarv och trots att Trafikförordningen kring användandet av mobiltelefon vid körning skärptes för över två år sedan är den vanligaste missen att vi pratar i telefon samtidigt som vi kör – något som 8 av 10 svenskar uppger att de gör.

I en ny undersökning har Trygg-Hansa intervjuat drygt 1 300 svenskar om deras största missar i trafiken och fler än 9 av 10 svenskar uppger att de någon gång har felat i trafiken. Till de vanligaste missarna hör att vi pratar i telefon samtidigt som vi kör, att vi kör för fort och att vi glömmer att kolla döda vinkeln. I en tidigare undersökning från 2013 kunde Trygg-Hansa redovisa att 35 procent av svenskarna sms:ar samtidigt som de kör, och den siffran är fortfarande aktuell, men nu kan Trygg-Hansa även redovisa att 8 av 10 uppger att de pratar i telefon samtidigt som de kör bil. Att snabbt kolla telefonen kan verka oskyldigt men faktum är att om en förare kör 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner bilen rulla 22 meter helt utan kontroll**.

- Vi får in uppgifter om ungefär 200 trafikskador varje dag, och alldeles för många trafikolyckor orsakas av att förarna tittar eller pratar i mobilen samtidigt som de kör. Mycket kan hända på den korta tiden och det är viktigt att man vet om det ansvar man har när man är ute på vägarna, säger Jonas Frid, ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Den 1 december 2013 gjordes ett tillägg i Trafikförordningen, och enligt den får man som förare inte använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning, som till exempel gps, på ett sätt som utgör trafikfara. Om du bryter mot lagen kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

Fler män än kvinnor slarvar i trafiken
Män svarar i högre utsträckning än kvinnor ja på i stort sett samtliga påståenden gällande trafikmissar. 17 procent av männen uppger att de har somnat bakom ratten, 8 av 10 män har kört 20 km snabbare än tillåtet och nästan en av tio män har kört rattfull. Bland kvinnor är det 6 procent som somnat bakom ratten, 6 av 10 som kört för fort och endast 2 procent som kört rattfull. Sett till ålder är det främst de mellan 30-49 år som sticker ut och oftare svarar att de har slarvat eller missat någonting i trafiken.

Här är svenskarnas värsta trafikmissar:

  • 35 procent har sms:at under körning
  • 39 procent har missat att kolla döda vinkeln
  • 72 procent har kört mer än 20 km för fort
  • 79 procent har pratat i telefon under körning
  • 23 procent har kört utan bilbälte
  • 6 procent har kört rattfull
  • 11 procent har somnat bakom ratten
  • 7 procent av svenskarna uppger att de inte har gjort någonting av ovan. 

Källa: Trygg-Hansa