Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Allt fler missnöjda

Elmia 2022

2021-06-07
» Läs mer

Locka danskar till Sverige

2021-05-12
» Läs mer

Forsbergs och Elmia 2021

2021-05-03
» Läs mer

Allt fler missnöjda

2015-01-10

Misslyckade husbilsköp har medfört rekordmånga anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) under 2014

Anmälningar om misslyckade husbilsköp har fördubblats under det gångna året. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har fått ta del av 49 st jämfört med 24 st år 2013. Det gäller såväl fabriksnya som begagnade exemplar. Fuktskador, felaktig mätarställning och läckage i värmesystemet har förstört många semesterdagar – skriver DN.

Under 2014 inkom 49 anmälningar vilket kan jämföras med 24 året innan. Bland anmälningarna finns helt nya husbilar med massvis av fel, likväl som begagnade husbilar med felaktig mätarställning, fuktskadade husbilar med mera.

Det är en dyster läsning. Kunderna bollas många gånger mellan återförsäljare och tillverkare utan att det blir någon ordning på husbilarna.

En man köper våren 2014 en ny Kabe 810 LT. Husbilen visar sig vara ett riktigt måndagsexemplar. Färskvattenpumpen är felmonterad, värmesystemet är felmonterat och saknar backventil, duschpump saknas. Värmesystemet läcker ut litervis med glykol. Det tar otaliga verkstadsbesök hos både tillverkaren i Tenhult och återförsäljaren Caravanhallen i Haninge innan det uppenbaras att det finns en spricka i värmesystemet. Nio månader med elva verkstadsbesök gör att kunden inte kan använda husbilen som tänkt. Ärendet väntar på beslut.

Ett par köper en begagnad husbil hos Tolurent, ett företag som säljer campingfordon, i Grums. En LMC Liberty från 2006 som uppges har rullat 5 400 mil. Köparna hittar snart elva fel på bilen. Och än värre; det visar sig att den rullat över 13 500 mil. Köparna kräver att köpet hävs. Tolurent motsätter sig detta. ARN:s beslut blir att köpet ska hävas och att köparna ska återfå sina 349 000 kronor. Men kravet på ersättning för en förstörd semester avvisas.

Ett par köper en Fiat LMC Liberty 566 från 1993 av Zäta Caravan i Genevad. Vid provkörning undrar den kvinnliga föraren över att femmans växel är så svår att få i och får till svar att det ”krävs visst krafttag”. Vid första turen med bilen slutade femmans växel att fungera. Fel på koppling, urtrampningslager och femmans växel konstateras på verkstad. Zäta Caravan vägrar åtgärda felet och köparen kräver att köpet hävs. ARN bifaller och beslutar om hävning.

En man köper en Dethleff av årsmodell 2012 av Yali, Göteborg. Bilen uppges ha rullat 1 900 mil. En kontroll av husbilens databox visar att den rullat mer än tre gånger så långt nästan 5 900 mil. ARN:s beslut blir att säljaren ska kompensera köparen med 40 000 kronor.

En kvinna köper en Kabe 740 LXL, årsmodell 2012 av Östgöta Camping i Mantorp. Bilen visar sig ha 13 olika fel. De flesta åtgärdas av säljaren och tillverkaren. Bland annat byte av toalett, installerande av backventiler för spillvattnet, byte av lås till bagageluckan på höger sida medan kunden själv lagat en del fel. Hon kräver skadestånd och ersättning för att bilen tillbringat 28 veckor på verkstad samt hävning av köpet. ARN beslutar endast att av resterande fel ska Östgöta Camping åtgärda att bagageluckan på vänster sida inte går att öppna. Därutöver ska säljaren betala ersättning för 13 resor tur och retur samt 10 enkelresor med 11 489 kronor.