Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Mätarfusket förbjuds

Elmia 2022

2021-06-07
» Läs mer

Locka danskar till Sverige

2021-05-12
» Läs mer

Forsbergs och Elmia 2021

2021-05-03
» Läs mer

Mätarfusket förbjuds

2015-02-23

Snart kan det vara slut på mätarskruvade bilar – och lurade bilköpare

– Att manipulera mätarställningen kan inte anses som en laglig verksamhet, säger EU:s transportkommissionär Violeta Bulc enligt Aftonbladet.

Att det skulle få bort mätarfusket är nog en from förhoppning men nu förbereds i varje fall en lagstiftning inom EU mot företag som ägnar sig åt dessa skumraskaffärer. 

Att sälja en bil och påstå att den har rullat kortare än vad den faktiskt gjort är olagligt – men själva manipulationen av mätarställningen är fullt tillåtet med dagens regelverk. Men inte så länge till.

Efter förslag från Tjeckiens motsvarighet till Motormännen har EU beslutat att förbjuda företag att manipulera mätarställningen, vilket tvingar medlemsländerna att införa egna förbud.

– Direktivet menar uttryckligen att om mätarställningen har blivit manipulerad för att minska eller förvränga den sträcka en bil körts ska medlemsstaten säkerställa att det straffas med lämpliga påföljder. Således anser kommissionen att tjänster som kopplas till att manipulera en mätarställning inte kan anses som laglig verksamhet, säger Violeta Bulc, transportkommissionär inom EU. Förbudet ska vara infört senast maj 2018.