Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
vinterdäck

Elmia 2022

2021-06-07
» Läs mer

Locka danskar till Sverige

2021-05-12
» Läs mer

Forsbergs och Elmia 2021

2021-05-03
» Läs mer

vinterdäck

2018-11-24

Vilka vinterdäcksregler gäller för din husbil?

Visste du att det är olika regler för vinterdäck, beroende på hur tung din husbil är?  Har du koll på vilka regler som gäller, och var viktgränsen går?

För husbilar över 3,5ton skiljer sig reglerna ifrån den lättare viktgränsen. För alla bilar som ligger under 3,5 ton gäller samma regler som för vanliga personbilar. Det kanske inte låter speciellt knepigt, men många glömmer att var tredje husbil i Sverige väger mer än 3 500 kg. Dessutom kan samma modell av husbil hamna på båda sidor av gränsen om den omregistreras för att kunna ta mer last.

Olika regler

För husbilar under 3,5 ton gäller som nämnt samma regler som för personbilar. Det skall vara monterat vinterdäck på alla fyra hjulen. Men en tung husbil behöver bara ha vinterdäck på drivhjulen, om den är bakhjulsdriven, är den däremot framhjulsdriven måste det finnas vinterdäck även på bakhjulen. En annan sak som skiljer reglerna åt är kravet på mönsterdjup. För tunga husbilar ska det vara minst fem mm mönsterdjup medan det för personbilar bara behöver vara 3 mm mönsterdjup. Oavsett vad som gäller rekommenderar vi på Husvagnsguiden att man alltid har vinterdäck på alla fyra hjulen! 

Lufttrycket

Lufttrycket är en mycket viktig aspekt för trafiksäkerheten, om lufttrycket i däcken är för lågt medföljer det risker för själva körningen. Väggreppet blir sämre och bromssträckan förlängs, det är också större risk att få vattenplaning och punktering. En annan konsekvens av lågt lufttryck är att bilen rullar trögare vilket medför högre bränsleförbrukning. Vår rekommendation är att alltid kolla däckens kondition och lufttryck med din däckverkstad.