Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Bra dragbil

Näsfilter för Pollenallergiker

2019-02-26
» Läs mer

Stöldskyddad ryggsäck

2018-10-12
» Läs mer

Brandfilt

2017-12-01
» Läs mer

Bra dragbil

2014-12-13

Ska dragbilen ha bakhjulsdrift eller framhjulsdrift?

Meningarna går i sär bland dragbilsvänner om vilket drivsystem som är att föredra. Rent generellt kan framhjuldrivna bilar få större problem med fästet när de drar släp. Därför föredrar många bakhjulsdrift för dragbilen. Det finns dock framhjulsdrivna dragbilar som blivit populära, som Citroën C5 med gasvätskefjädring.

Fyrhjulsdrift bäst

Men för bästa greppet och säkraste köregenskaperna när du drar släp gäller drivning på alla, alltså fyrhjulsdrift. Det är därför som våra tio tips på bra dragbilar alla är fyrhjulsdrivna.

Förutom fyrhjulsdrift finns det andra egenskaper en bra dragbil bör ha. Kort överhäng bak är en fördel, det minskar häveffekten om släpet kommer i obalans. En del bilar har släpvagnstabilisering som ska motverka att släpet kommer i obalans.

Hög tillåten släpvagnsvikt är givetvis en bra indikation på att bilen är kompetent att dra släp med. Men hård fjädring bör undvikas eftersom det kan slita på släpets påskjutsbroms och på kulkopplingen.

Bra vridmoment fördel

En motor med bra vridmoment på låga varv är också en fördel, liksom automatlåda. Då slipper man slira på kopplingen vid backmanöver. Lågväxel är också bra av samma anledning.

Hur mycket du får dra med bilen varierar stort mellan olika biltyper. Det kan även skilja en del mellan bilar som till synes är likvärdiga, men har olika motor eller utrustning. Hur mycket just din bil tillåts att dra står på registeringsbeviset.