Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Mota mössen i vinter

Näsfilter för Pollenallergiker

2019-02-26
» Läs mer

Stöldskyddad ryggsäck

2018-10-12
» Läs mer

Brandfilt

2017-12-01
» Läs mer

Mota mössen i vinter

2016-11-27

Möss och råttor är ofta nyfikna på vinteruppställda campingfordon

Men det finns många knep för att hålla de små djuren borta. Allt från doftrik lök till avancerad elektronik.

Så här års är de flesta husvagnarna och husbilarna avställda för vintervila. I bland på villatomten, men även under tak i allt från gamla lador till öde fabriksbyggnader. Gemensamt för alla platserna är att det i omgivningen alltid finns möss och råttor, som ofta lämnar mindre välkomna spår efter sig. Inte bara små lortar, utan ibland även omfattande skador på fordonen som kan medföra stora bekymmer när de ska tas i bruk till våren.

Ett vanligt problem är att små möss tar sig in i själva bodelen och då speciellt om den är uppvärmd. Ofta med frän avföringsdoft och retfulla gnagmärken som följd. Ännu allvarligare blir det när de börjar gnaga på elektriska ledningar och kanske bygger bo i de mest oväntade delarna av fordonet. Det finns exempel på hur de små liven lyckades ta sig genom luftintaget till motorn i en husbil, riva sönder luftfiltret och där bygga bo. Det tog en stund innan husbilsägaren kom underfund med varför motorn tappat sina krafter på grund av det tilltäppta luftintaget.

Men skam den som ger sig och låter mössen och råttorna husera fritt i och kring campingfordonet. Det finns nämligen många knep för att hålla de små odjuren borta. Närmast till hands är givetvis traditionella råttfällor. En bakom varje hjul, laddade med välsmakande ostbitar. Men de ska helst kollas varje dag, vilket kan vara lätt att glömma.

Mindre tillsyn kräver utläggning av gift. Men de medel i klass 3 som säljs i vanliga butiker är inte av effektivaste sorten utan kräver att mössen och råttorna käkar i flera dagar innan det ger resultat. Starkare gift får endast användas i "yrkesmässigt bruk".

Råttfällor och gift i all ära, men det finns flera andra beprövade knep för att hålla de påstridiga odjuren borta. Doften från några tallrikar med fint hackad gul lök eller vitlök lär inte vara poppis bland de små inkräktarna. Färskt och starkt doftande enris både inne i bodelen och runt hjulen används också för att säga nej till ovälkomna besök.

Under senare år har det även skett en snabb utveckling av olika slags elektroniska hjälpmedel för att skrämma bort ohyror som möss. De arbetar oftast med resonans- eller ultraljud. För det mänskliga örat ohörbara toner, som ständigt varierar i volym och våglängd för att de små djuren inte ska vänja sig vid ett och samma läte.

Ett annat supereffektivt skrämselalternativ är givetvis också en vanlig bondkatt, som troget och regelbundet stryker förbi husbilen eller husvagnen och på så vis håller vakt.