Sök på allt som har med husvagnar att göra
Månadens Guldkorn
Skicka in din bild här!
 
StartArtiklarBloggarKöp & säljPrylnyttTips & trickswebb-tvRedaktionenPanelenNyheter
Vad kostar det utomlands?

Näsfilter för Pollenallergiker

2019-02-26
» Läs mer

Stöldskyddad ryggsäck

2018-10-12
» Läs mer

Brandfilt

2017-12-01
» Läs mer

Vad kostar det utomlands?

2015-01-16

Vad bör du tänka på när du ringer, skickar sms eller surfar utomlands

Inom EU finns kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvändning. Det kallas för eurotaxa. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster i utlandet.

 

När du använder mobilen utomlands med ditt svenska abonnemang kan det bli många gånger dyrare än vid motsvarande användning i Sverige. Alla typer av mobilanvändning utomlands (både ringa, sms:a och surfa) kan snabbt orsaka höga kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

Alla operatörer ska därför erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. ca 560 kronor (inklusive moms). Operatörerna ska erbjuda dig samma spärr när du reser till länder utanför EU. I vissa länder är en sådan spärr inte möjlig men du ska då få ett meddelande om det.

 

  • Enligt gällande regler ska operatörerna informera om priser för mobiltelefoni och surf vid resor även utanför EU. Men det kan ändå vara bra att kontrollera med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till. Det går ofta att få avtal med fastpris för en viss mängd datatrafik även i utlandet, hör med din operatör vad de har för alternativ. 
  • Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.
  • Ett bra alternativ är att istället koppla upp dig mot lokala och ibland kostnadsfria nätverk på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Tänk på att vara restriktiv med att överföra känslig information när du är uppkopplad på ett publikt trådlöst nätverk. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort.
  • Stäng av röstbrevlådan (mobilsvar) innan du har kommit utomlands. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar.